single-image

U Smederevskoj Palanci uručeni ključevi 15 stanova za izbeglice

U Smederevskoj Palanci su danas uručeni ključevi od 15 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji naše opštine. Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog projekta u Republici Srbiji, Potprojekat 9.

Sredstva za izgradnju stanova obezbeđena su iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i infrastrukturu obezbedila opština Smedervska Palanka. Ukupna vrednost radova iznosila je 359.818 evra.

Svečanom uručenju ključeva od 15 stanova izbegličkim porodicama iz BIH i Republike Hrvatske, prisustvovao je ministar spoljnih poslova Vlade Republike Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Nikola Selaković, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Nikola Vučen, predsednik opštine Smederevska Palanka, Dirk Lorenc, šef Političkog odeljenja Delegacije EU U Srbiji, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici UNHCR-a.

Komesarijat za izbeglice i migracije je do sada u Smederevskoj Palanci, budžetskim i donatorskim sredstvima trajno stambeno zbrinuo 154 porodice koje su ovde došle tokom ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka.

Regionalni stambeni projekat je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu, a finasiran je sredstvima EU koja je najveći donator.

15 porodica koje su izabrane na konkursu dobile su ključeve stanova. Nakon šest meseci, stanove će moći da otkupe po utvrđenim uslovima i nižoj ceni u skladu sa Zakonom o izbeglicama.

Ključevi su uručeni porodicama Aleksić, Lukić, Đuričković, Roknić, Knjeginić, Rosić, Tešić, Čvoro, Marić, Lemaić, Dedić, Ležaić, Marić, Novaković, i Čabraja.

Povezane vesti