single-image

Održan „Sabor izvornog narodnog stvaralaštva“ u Topoli

Poseban pečat, koji kulturno oplemenjuje Oplenačku berbu svakako je Sabor izvornog narodnog stvaralaštva. Čine ga folklorne, pevačke grupe i instrumentalisti odabrani na saborima i smotrama narodnog stvaralaštva Srbije.

Zbog vremenskih prilika, bolje reći neprilika, Sabor je, umesto u Karađorđevom gradu, otvoren u dvorani Kulturnog centra. Ispred opštine Topola saboraše je pozdravio predsednik Igor Petrović. Ovogodišnju smotru zvanično je otvorio prof. dr Dimitrije Golemović.

U svom obraćanju predsednik Petrović je izjavio sledeće:

“Poštovani prijatelji, dobrodošli na saborište u Topolu koje se održava pola veka i na kome se kroz pesmu, svirku i igru neguje naša kulturna baština i njena muzička, pevačka i druga ostvarenja. Na taj način čuva se od zaborava ono što je uz muziku, pesmu i igru održalo našu narodnu zajednicu i prati kontinuitet duhovnog i društvenog značaja.

Manifestacija i mesto u kojem se narod okuplja oduvek se cenilo po tome da li na tom mestu okupljanja učestvuju posetioci iz bliže ili šire okoline, koliko dana traju, koliko i kakav svet dolazi. Na osnovu svega toga Topola i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva su veoma na ceni. Pored toga naše saborovanje ima veliki društveni i vaspitni značaj. U ovogodišnjem programu videćete najlepše tradicionalne narodne nošnje, čuti najlepše narodne pesme i muziku koja se izvodi na tradicionalnim narodnim instrumentima.

Na ovom Saboru mi saboraši međusobno se još bolje upoznajemo, ali će biti i prilika i da uspostavimo nova prijateljstva kroz razgovor i usmeno dogovaranje. Čestitam i organizatorima Sabora izvornog narodnog stvaralaštva, Ministarstvu kulture i informisanja, opštini Topola, Kulturnom centru Topola i našim saradnicima etnomuzikolozima, etnolozima, folkloristima i drugim stručnjacima koji su pored organizacije Sabora doprineli da se u kontinuitetu štampa i list „Sabornik“ kojim studiozno opisujemo doprinos kreativnim i civilizacijskim odnosima u istoriji Srbije. Nadam se da će Ministarstvo kulture i Vlada Republike Srbije doneti i Zakon o kulturnom narodnom stvaralaštvu, ne samo što smo jedina država u Evropi koja taj zakon nema, već zbog toga što Evropu i svet moramo upoznati sa doprinosom koji naš narod daje kreativnim i civilizacijskim vrednostima.”

Povezane vesti