single-image

Filmsko veče 16. septembra u Galeriji Doma kulture u Starom Selu

U Galeriji Doma kulture u Starom Selu u opštini Velika Plana 16. septembra od 19 časova biće upriličeno filmsko veče na kojem će gost biti Jovan Ristić, pisac.

Film „Tamna zvezda“ (1974) je univerzalna priča o čovekovoj egzistenciji. Reditelj Džon Karpenter je ovim ostvarenjem trasirao karijeru jednog od najznačajnijih savremenih američkih režisera žanra naučne fantastike i horora.

Film je poslužio kao nadahnuće nizu kasnijih žanrovski istovetnih projekata, prvenstveno budućem klasiku „Alien“ (1979) čiji je ko-scenarista upravo Dan O’Banon, koji je sa Karpenterom bio scenarista „Tamne zvezde“. 1979. godine rodio se još jedan klasik naučne fantastike – film „Alien“ koji je režirao Ridli Skot. Uspeh filma „Osmi putnik“ bio je toliki da se raširio u medijsku franšizu filmova, romana, stripova, video-igara i igračaka.

O kulturološkom kontekstu nastanka ovih filmova govoriće Jovan Ristić (1973, Beograd) publicista, pisac i prevodilac. Verovatno je najpoznatiji kao suosnivač putujućeg Festivala srpskog filma fantastike (FSFF) – prve svetkovine žanrovskog filma u Srbiji (osnovana 2006. godine). Autor je knjiga „Tuđin 3 – Jedan nezasluženi košmar“ (2008) i „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“ (sa Draganom Jovićevićem, 2015) kao i niza priča i pripovedaka koje je sakupio u zbirci „Godine u magli“.

Povezane vesti