single-image

Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada zatvoren je ovogodišnji „Dunav fim fest“ u Smederevu

Svečanom dodelom nagrada i srpskom premijerom filma Srđana Dragojevića „Nebesa“, koji je pre samo nekoliko dana imao svoju svetsku premijeru u Lokarnu na filmskom festivalu, zvanično je zatvoren Dunav Film Fest.
Pre početka dodele nagrada, prisutni su, minutom ćutanja, odali počast preminulom glumcu Milanu Gutoviću.
Festival tradicionalno dodeljuje čak četiri nagrade ostvarenjima koja se nalaze u takmičarskoj selekciji, a ove godine, težak zadatak odabira pripao je žiriju koji je radio u sastavu Ana Maria Rossi, Mladen Sovilj i Emir Ćatović.
Emir Ćatović, glumac i član ovogodišnjeg žirija večeras je u Centru za kulturu grada Smedereva proglasio pobednike:
Za iskren i dominantan pristup temi „odnosa sistema prema pojedincu’ koja iako smeštena u lokalne okvire, progovara globalno, nagrada „Dunavska lađa“ za najbolji film pripala je mađarskom reditelju Ištvanu Sabu za ostvarenje „Konačni izveštaj“.
Rediteljke Vesela Kazakova i Mina Milevaa dobitnice su nagrade za najbolju režiju za film bugarsko-francuske koprodukcije „Žene plaču“. Nagrada za najbolji scenario pripala je nemačkom reditelju Dominiku Grafu i scenaristi Konstantinu Lijebu za film „Fabian“, dok je glumačkom ansamblu filma „Nečista krv – Greh predaka“ pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.
Pored četiri nagrađena ostvarenja, u takmičarskoj selekciji našlo se još osam filmova iz zemalja kroz koje protiče reka Dunav, a koje je publika mogla da pogleda u Malom Gradu Smederevske Tvrđave: „Tvoj sam čovek“, „Tereza 37“, „Plavi cvijet“ i „Izveštaj Aušvica“.

Povezane vesti