single-image

Opredeljena novčana sredstva za arheološka istraživanja u Tvrđavi u Smederevu

Ministarstvo kulture i informisanja je na konkursu Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture dodelilo ukupno 18,4 miliona dinara za nastavak realizacije projekata u Tvrđavi. Od toga je 2,5 miliona namenjeno za izvođenje treće faze arheoloških istraživanja u sektoru Varoške kapije.

-Mi smo još 2019-te godine započeli poslove na obnovi ovog oštećenog i, za sagledavanje tvrđave, i njeno korišćenje, najvažnijeg – Varoškog bedema. Ključni problem na njemu je ulazni deo, pozicija Varoške kapije broj 1. Reč je bedemu oštećenom, odnosno velikim delom uništenom 5. juna 1941. godine, jer se tu nalazio epicentar eksplozije, tu je nastao krater, a od siline udara, i ono što je bilo pod zemljom nekoliko metara je pomereno ka gradu. Sve smo to mi ustanovili tokom prve dve faze sprovedenih arheoloških istraživanja na ovom prostoru. Sada sledi treća faza koja podrazumeva završetak arheoloških iskopavanja sektora glavne Varoške kapije, kako bi se na osnovu tih podataka ušlo u izradu projekta za obnovu ovog dela tvrđave – objašnjava Dejan Radovanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika.

Dodaje da je ideja da se ovaj deo Varoškog bedema obnovi u punoj meri, kako bi građani doživeli tvrđavu na način kakva je bila pre katastrofalne eksplozije. Važnost ovog prostora ogleda se i u činjenici da bi tu tokom obnove trebalo da se izvedu i radovi na sistemskom uvođenju infratsrukture (voda, struja, kanalizacija) koja je u ovom objektu rađena polovično i bez dovoljno kapaciteta, uglavnom samo za pokrivanje potreba odvijanja pojedinih manifestacija.

Iako tokom prethodnih faza arheološkog istraživanja na ovom prostoru nije bilo mnogo nalaza pojedinačnih pokretnih predmeta, nastavak radova važan je upravo zbog otkrivanja zidanih struktura i ostataka nekada postojećih objekata, koji su snimljeni, iscrtani i biće korišćeni kao osnov za obnovu ovog dela tvrđave.

Značajno višu sumu Zavod je dobio za nastavak radova na stabilizaciji kule 11, koja je u savezničkom bombardovanju 1944. godine pogođena sa južne strane, u zoni temelja, zbog čega je nagnuta ka gradu više od sedam decenija. Osim 15,9 miliona dinara koje je dalo nadležno ministarstvo i grad Smederevo je za ovu namenu izdvojio 6 miliona dinara.

Dodaje da su mnogi mislili da će ta kula biti ispravljena, ali je to bio skup i tehnički veoma zahtevan posao. Iako je bio izvodljiv, namera je bila da ova kula ostane ovako nagnuta.

Posle ovih radova sledi još zahtevniji i obimniji posao i u smislu angažovanja na terenu, ali i kada je reč o obezbeđivanju novca za obnovu najoštećenijeg dela smederevske Tvrđave. O razmerama potreba najbolje govori podatak da je za konzervaciju i restauraciju Jezavskog bedema utrošeno ukupno 170 miliona dinara.

Povezane vesti