single-image

Povodom realizovanog projekta „Nove ideje po meri zajednice“ Gradu Smederevo je uručen sertifikat

U partnerstvu sa organizacijama civilnog društva i uz podršku Vlade Švajcarske kroz program SWISS PRO, Grad Smederevo jedna je od osam lokalnih samouprava koje su sprovele socijalno inovativne projekte za doprinos boljem kvalitetu života više od 2.800 građana iz najranjivijih društvenih grupa. Projekat je realizovan u okviru javnog poziva „Nove ideje po meri zajednice“, a ukupna vrednost je preko 110.000 evra. Sertifikati su osimSmederva, dodeljeni Vlasoticu, Ivanjici, Raški, Ćupriji, Novom Pazaru, Negotinu i Zaječaru. Ukupno 2.580 građana je dobilo podršku kroz unapređenje pristupa različitim javnim uslugama u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, dok je oko 230 ljudi iz ranjivih društvenih grupa ekonomski osnaženo kroz stručnu obuku, od čega je njih 145 ostvarilo radni angažman i povećalo prihode.

-Saradnja sa lokalnim samoupravama je ključna za unapređenje kvaliteta života građana, ispunjavanja njihovih prava, dostupnost javnih usluga i ravnopravnost svih građana Srbije. U tom procesu je i uloga organizacija civilnog društva veoma značajna, što pokazuju i rezultati ovih projekata. Posebno je ohrabrujuće što je postignuta puna održivost inovativnih usluga koje su kroz ove projekte pokrenute – rekla je na svečanosti dodele sertifikata pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirjana Ćojbašić i zahvalila se na dugogodišnjom podršci Vlade Švajcarske i UNOPS-u.

Kontinuirana podrška Vlade Švajcarske i saradnja i usmerenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ključni su za uspeh u pružanju podrške u cilju bolje socijalne uključenosti koju kroz program SWISS PRO i druge programe sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji, naveo je Marko Vujačić, šef programa UNOPS u Srbiji.

Uz podršku programa SWISS PRO najpre su unapređene procedure za finansiranje organizacija civilnog društva za pružanje usluga građanima, nakon čega je usledila podrška za sprovođenje 28 socijalno inovativnih projekata OCD i još osam projekata lokalnih samouprava u partnerstvu sa OCD.

Program „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – SWISS PRO“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).

Povezane vesti