single-image

Održana sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije u Smed. Palanci

Na današnjem sastanku novog saziva Opštinskog štaba za vanredne situacije, usvojeni su Poslovnik o radu Štaba, izveštaj o radu za proteklu, i plan rada za tekuću godinu.
Direktor OB „Stefan Visoki“ i direktor Doma zdravlja u Smederevskoj Palanci, saopštili su aktuelne podatke i projekcije u vezi sa epidemijom virusa Covid 19. U Smederevskoj Palanci je primetan porast broja obolelih, a na tendenciju daljeg pogoršanja posebno ukazuje broj prvih pregleda, koji je veći od broja kontrola. U Kovid-ambulanti Doma zdravlja, prvog marta obavljeno je 39 prvih pregleda, od čega je 16 odraslih bilo pozitivno na Covid 19, kao i jedno dete, dok je juče obavljeno 27 prvih pregleda, i potvrđeno oboljevanja sedmoro odraslioh i jednog deteta. Na kovid-odeljenjima OB „Stefan Visoki“ od jutros ima 56 pacijenata, značajno više u odnosu na prošlu nedelju kada su na bolničkom lečenju bila 34 bolesnika.
Prema izveštaju rukovodilaca zdravstevenih ustanova u našoj opštini, porast broja obolelih je manji nego u decembru prošle godine, pa postoje izgledi da će se, uz striktno poštovanje protivepidemijskih mera, situacija tokom proleća znatno popraviti. Tome svakako doprinosi i vakcinacija stanovništva. U Smederevskoj Palanci do sada je vakcinisano 14,4 procenata stanovnika, od čega je 8 procenata primilo i drugu dozu vakcine.
Sa današnjeg sastanka štaba upućen je apel da se i dalje moraju poštovati sve propisane mere zaštite, nošelje maski, izbegavanje kontakata i pranje ruku – i da se to odnosi i na ona lica koja su uredno primila obe doze vakcine.
Članovi Štaba razmatrali su i aktivnosti u vezi sa izgradnjom sistema za odbranu od poplava na vodama drugog reka, odnosno bujičnim potocima na teriotoriji Opštine.
Na sastanku je usvojen izveštaj o stanju sistema za odbranu od poplava na vodama prvog reda, pre svega na rekama Kubršnici i Jasenici. Nasipi su, stoji u ovom izveštaju, u dobrom stanju, a celokupan sistem spreman za najkišniji deo godine, od aprila do juna.
Štab za vanredne situacije u novom sazivu ima dvadeset jednog člana. Osim predstavnika preduzeća i ustanova od značaja za zaštitu i spasavanje, članovi štaba su i predstavnici MUP-a i Vojske Srbije.

Povezane vesti