single-image

Održana dvadesta sednica Skupštine opštine Smederevska Palanka

20. redovno zasedanje lokalnog parlamenta, održano je danas u Velikoj sali Skupštine opštine, uz poštovanje svih epidemijskih mera zaštite od koronavirusa. Prisutno je bilo 38 od 49 odbornika koliko broji Palanačka skupština, a dnevni red od 39 tačaka usvojen je u celini.

Okosnicu sednice činio je treći ovogodišnji rebalans budžeta, koji je umanjen za 79 miliona, i sada iznosi 1.264.803.874 dinara.

Odbornici su usvojili odluku o boravišnoj taksi u ugostiteljskim objektima  koji pružaju smeštaj na teritoriji opštine Smederevska Palanka koja iznosi 60 dinara, ali i izmene i dopune odluke o rasporedu radnog vremena u oblasti prometa na malo, ugostiteljstva, turizma, zanatstva I drugih uslužnih delatnosti na teritoriji opštine Smederevska Palanka, koja podrazumeva to da u vreme vanrednog stanja, vanredne situacije, pandemije i drugih elementarnih nepogoda privredni subjekti obuhvaćeni ovom odlukom su dužni da se pridržavaju radnog vremena koje propiše Vlada Srbije ili Štab za vanredne situacije naše opštine.

Odlučeno je da se Ustanova Gradsko pozorište transformiše u Ustanovu kulturni centar, a usvojena je i evorpska povelja o rodnoj ravnopravnosti.

Takođe, obrazovana je i komisija za rodnu ravnopravnost koju čine: Radmila Radisavljević, predsednik, Milica Despotović, član, Jasminka Milojković, član, Branko Stupić, član i Vesna Bjelić, član.

Na ovom zasedanju usvojen je Program otuđenja i davanja u zakup zemljšta u javnoj svojini na teritoriji opštini Smederevska Palanka, zatim Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Opštine, i Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci tekuće godine koji u prihodnom delu iznosi 83% za pomenuti period dok je u rashodnom 77 % od 1. januara do 30. septembra 2020. godine.

Usvojene su izmene i dopune programa uređivanja građevinskog zemljišta, izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture u opštini Smederevska Palanka sa finansijskim planom za 2020. godinu, a predlog odbornika Slobodana Mirkovića da se reguliše raskrsnica, odnosno skretanje za sela Stojačak I Baničinu na državnom putu Smederevska Palanka-Velika Plana biće tema na nekoj od naredih sednica.

Izmenjeno je Rešenje o utvrđivanju naziva ulica u naseljenim mestima na teritoriji opštine, a odbornici su jednoglasno usvojili odluku da se park u Azanji zove “Park boraca sa Paštrika”. Saglasnost za ovaj naziv prvo je dalo ministarstvo državne uprave I lokalne samouprave.

Ostatak zasedanja protekao je u odlučivanju o izmenama i dopunama programa poslovanja i korišćenja subvencija za određena javna preduzeća i ustanove, a data je i saglasnost na odluku Nadzornog odbor JKP “Opštinska groblja” o promeni imena ovog preduzeća u JKP “Palanka 2020”.

Na dnevnom redu bile su i kadrovske promene, odnosno razrešenja i postavljenja članova Školskih odbora (predstavnika Saveta roditelja) u Palanačkoj Gimnaziji, MEŠ „Goša“, OŠ “Radomir Lazić” u Azanji, OŠ “Đorđe Jovanović” u Selevcu i OŠ “Nikola Tesla” u Goloboku.

U narednih 10 dana očekuje se nova sednica lokalnog parlamenta na kojoj će najvažnija tačka dnevnog reda biti Budžet za 2021. godinu. Današnje, 20 po redu zasedanje Skupštine opštine Snederevska Palanka trajalo je nešto više od jednog sata i završeno je u 11 časova i 20 minuta.

Povezane vesti