single-image

Opšta bolnica „Stefan Visoki“: Na lečenju od Kovida 131 pacijent, 7 na respiratoru

U Opštoj bolnici “Stefan Visoki” iz Smederevskoj Palanci trenutno je smešten 131 pacijent koji se leči od Kovida-19, a od tog broja 7 se nalazi na respiratoru. Ovu informaciji potvrdio nam je v.d. direktora ove zdravstvene ustanove Dr Nikola Ristić, koji je naglasio da je epidemijska situacija složena zbog konstantnog povećanja pacijenta kojima je potrebna hospitalizacija, i da praktično nema otpusta.

U nedelju je u Kovid ambulanti infektivnog odeljenja pregledano 70 pacijenata sa simptomima koronavirusa, nešto manje nego što je to bilo u petak i subotu, a od tog broja na bolničkom lečenju zadržano je njih 11.

„Pacijenti koji se nalaze na lečenju u Bolnici imaju srednje i teške kliničke slike, uglavnom su hospitalizovani ljudi starosti preko 65 godina ali ima i mlađih“, rekao je Dr Ristić.

On je apelovao na građane da prihvate hospitalizaciju jer je bilo slučajeva da su pacijenti odbijali, a nakon toga dolazilo je do pogoršanja njihovog opšteg zdravstvenog stanja.

Trenutno je pozitivno 16 zdravstvenih radnika, a većina od njih neposredno radi sa obolelima od Kovida.

OB „Stefan Visoki“ raspolaže sa još 10-ak slobodnih postelja i ako dođe do povećanog priliva pacijenata kojima je neophodna hospitalizacija kapaciteti će morati da se proširuju, što praktično znači da može da dođe drastičnih mera koje podrazumevaju zatvaranje određenih odeljenja i njihovo uvođenje u Kovid sistem.

Povezane vesti